Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Před pár dny byly představeny nové iPhony 14, které podporují satelitní nouzové připojení. Elon Musk se nechal slyšet, že se společností Apple měla jeho firma SpaceX slibná jednání, která by mohla zajistit využívání satelitů Starlink.
honza1616 (3702) | 12.9.20228:08
Apple je na tom se satelitním spojením trochu jinak než by se zdálo, spojení se satelity ­(Globalstar­) by údajně mělo být dostupné jen pro nouzové hovory, na běžné tel.čislo se přes satelit nedovoláte.
Jak daleko jsou na tom vazby Applu se SpaceX z tohoto Muskova prohlášení těžko říct.

Starlink­/E.Musk, ale už závazné jedná s T­-Mobilem v USA na propojení sítě se satelity skrze 5G a zde by to mělo být už využitelné i pro běžné hovory, nicméně to stojí na satelitech Starlinku 2 gen. které se začnou teprve vypouštět až pomocí rakety Starship
Satelity Starlink 2.0 jsou výrazně větší, poskytují násobně vyšší propustnost, i když těžko říct co tím Musk myslel ­(ani on sám to pořádně nedefinoval­),asi výrobní tajemství ? a taky jsou o dost větší, Starlinků 1.5 se pod Aerodynamický kryt vejde až 60, Starlinků 2gen by to měly být jen nižší desítky ks.
Vypouštění na F9 by tedy trvalo hodně dlouho a vše tedy stojí na úspěšném zprovoznění Starship
A s tím tedy i kontrakty s operátory mobilních sítí .
Nelze ale očekávat že po zapnutí 5G v telefonu se automaticky spojíte se satelitem, pokud bude mít telefon na výběr mezi satelitem a BTS, vybere si radši BTS
Odpovědět0  0
vaclav2211 (399) | 11.9.202223:01
Ako je na tom teraz iridium? Dost dlho som o tom nepocul.
Odpovědět0  0
zzw30 (227) | 13.9.20228:17
Používal jsem 5­-6 let zpátky v Africe Inmarsat, Iridium a Thuraya, z hlediska kvality hovoru, uživatelské přívětivosti, ale hlavně stability a dostupnosti signálu se imho nejlíp pracovalo s Inmarsatem, i když ten signál je závislý na geolokaci. Zrovna Iridium byl pro nás nejproblémovější. Jinak telefony nic extra, už mají i bluetooth, mobilní data, barevné displeje, někdy i dotykáče, stejně je to k ničemu. Na focení má člověk svůj telefon­/foťák, a na těch pár znaků nebo pár slov stačí telefon typu staré 3310. Mohlo se to dodnes změnit, ale moc tomu nevěřím.
Dneska už má třeba Maroko i v odlehlejších pouštích 4G LTE s datama levnějšíma než u nás, saharská poušť má taky relativně dobré pokrytí v okolí osad a vesnic. Satelit fakt jen na hodně odlehlé místa, nebo moře­/oceány.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.